بیا بازی کنیم! بازخوانی اهمیت بازی



یکی از کارهای مورد علاقه من مشاهده کودکان موقع بازی کردن است. این تجربه‌ای با طراوت و لذت بخش است و هر بار برای من جدید و تازه به نظر می‌آید. من عاشق این هستم که ببینم بچه‌ها به چه چیزهایی و چگونه فکر می‌کنند و همیشه از کارهای آنها در هنگام بازی شگفت زده می‌شوم. تخیلات آنها اوج می‌گیرد و در مورد اینکه چه کسی هستند و چگونه باید کار کنند بیشتر اطلاعات به دست می‌آورند. 

وقتی که فرصتی برای کشف دارند دست به اکتشاف و تخیل می‌زنند و بسیاری از مهارت‌های مهم آنها در این جریان رشد می‌کند. تماشای آنها در هنگام بازی و پیوستن به بازی آنها راه بسیار خوبی برای بالا بردن درک و شناخت شخصیت در حال شکل گیری آنها است. من از مشاهداتم از بازی کودکان در سراسر دنیا دریافته‌ام که بازی نه تنها مهارت‌های اجتماعی، شناختی و فیزیکی بچه‌ها را رشد می‌دهد، بلکه باعث رشد و شکل گیری اعتماد به نفس و ایجاد لذت آزادانه برای آنها می‌شود.

در واقع، پژوهش‌ها نشان می‌دهند که داشتن زمان‌های زیادی برای بازی در دوران کودکی، یکی از فاکتورهای مهم برای شاد بودن در بزرگسالی است. 
در اکتبر 2006 آکادمی روانپزشکی آمریکا گزارشی را با عنوان: "اهمیت بازی در ارتقاء رشد سالم کودک و پایدارکننده رابطه والد فرزندی" منتشر کرد. 

این گزارش به بیان نقش ارزشمند بازی در دو حیطه پرداخت. اول، آنکه بازی نقش ارزشمندی در دوران کودکی و فواید رشدی زیادی برای کودک دارد و دوم اینکه بازی فرصت مناسبی را برای مشارکت مناسب والدین و کودک فراهم می‌آورد. من به عنوان نویسنده این مقاله با این گزارش موافقم و بسیار خوشحالم که چنین سازمان مهمی به اهمیت بازی در گزارش‌های خود پرداخته است. 
بر اساس این گزارش، بازی: 

 به کودکان اجازه می‌دهد که از خلاقیت خود استفاده کنند و همزمان تخیلات، مهارت‌ها و قدرت بدنی، مهارت شناختی و مهارت‌های عاطفی خود را نیز به کار بگیرند.

 به رشد سالم مغز کمک می‌کند.

 به کودکان اجازه می‌دهد که دنیایی را بسازند و کشف کنند که بتوانند آن را مدریت کنند و هنگام بازی نقش بزرگسالان بر ترس‌های خود غلبه کنند.

 به کودکان اجازه می‌دهد که کار گروهی، مشارکت کردن، مذاکره و گفتگو، حل و فصل اختلافات و مهارت‌های خودیاری را یاد بگیرند.

 به کودکانی که مهارت‌های کلامی کمتری دارند اجازه می‌دهد تا مشاهدات، تجربیات و ناکامی‌هایشان را ابراز کنند.

 به والدین فرصت فوق العاده‌ای برای تعامل با فرزندانشان می‌دهد.

 موجب تعامل میان همسن و سالان می‌شود و برای یادگیری‌های اجتماعی و عاطفی کودک اهمیت بسیاری دارد. 

همانطور که می‌بینید، بازی چیزی نیست که صرف در میان سایر فعالیت‌ها انجام شود و به خودی خود فعالیت بسیار مهمی است. بازی، تمام مغز را فعال و درگیر نگه می‌دارد و فرصت‌های چند حسی، خلاقانه و تخیلی ایجاد می‌کند. بازی همچنین، فرصتی برای تمرین مهارت‌های تصمیم‌گیری می‌دهد. 
با این حال بسیاری از فعالیت‌ها در زندگی کودک شما وجود دارد که میزان زمانی که کودک فقط دارد بازی می‌کند را کاهش می‌دهد. بنابراین زمان را مدیریت کنید و برنامه‌ای ترتیب دهید که کودک در بازی کردن، خلاق باشد و به صورت طبیعی برای خودش بازی کند. 

در اینجا پیشنهاداتی برای پیدا کردن وقت برای بازی کودک آورده شده است:

 زمان تلوزیون دیدن را محدود کنید.

 زمان‌هایی که کودک مشغول فعالیت‌های بزرگسالان است را محدود کنید.

 برای زمان‌های روز بیش از حد برنامه ریزی نکنید.

 حتما در برنامه روزانه کودک زمان زیادی را برای بازی کردن آزاد باقی بگذارید.

پیشنهاداتی برای ساده کردن بازی:

 اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که با سن کودک همخوانی داشته باشد چرا که این اسباب بازی ها، بازی تخیلی کودک را افزایش می‌دهند.

 بازی در فضای باز مانند حیاط و پارک را حتما در کودک تشویق کنید چرا که این بازی‌ها باعث رشد فیزیکی و زمینه ساز بازی های اکتشافی هستند.

 به کودک لوازم خانه و لباس‌هایی برای بازی بدهید تا از این طریق نقش بازی کردن و بازی های نمادین را در او پرورش دهید.

 کاغذ، مداد رنگی و سایر اقلام نوشتن و نقاشی کردن را برای انجام بازی های خلاق در اختیار کودک بگذارید. 

بازی مفهومی خیلی فراتر از انجام یک بازی خاص و لذت بردن از آن است. بازی در بسیاری از زمینه‌های رشدی مهم رشد سالم کودک را افزایش می‌دهد. پس هر روز از زندگی کودکتان را روز بازی کردن بدانید.

خرید اسباب بازی فکری آموزشی کودک

بیشتر بخوانید:

چگونه بازی به یادگیری منجر می شود؟

ضرورت اسباب بازی برای کودک






بازگشت به گروه اسباب بازی و زمان بازی  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد بیا بازی کنیم! بازخوانی اهمیت بازی :



سایر نظرات :

دیبازارعی در تاریخ 1395/01/14 : خوبه