کودک ٥ تا ٧ ساله
٥ تا ٧ ساله
خانه > بازی ویادگیری > ٥ تا ٧ ساله

دوره ی پیش دبستانی برای کودک بسیار مهم است. چرا که باید مهارت های پیش نیاز برای ورد به مدرسه را به خوبی فرابگیرد تا ماهر و با اعتماد به نفس مدرسه را شروع کند. بازی کردن به کودک کمک می کند تا با کم ترین مشکل مدرسه را شروع کند و مهارت های پایه را به خوبی یاد بگیرد.



رشد جسمانی
پر جنب و جوش و فعال است و بلند قد تر می شود
رشد شناختی
می تواند از مشاهدات و تجربیات خود نتیجه گیری کند.



کودک در این سن چگونه بازی می کند؟

در بازی هایش به آزمون و خطا و آزمایش می پردازد. کودک مسئولیت پذیر است و می تواند بازی های با قاعده و دارای قانون انجام دهد. برد و باخت را درک می کند.

می داند که می تواند مسائل را در بازی اش حل کند زیرا امید وار است و اعتماد به نفس دارد. کودک چند بازی را به هم ربط می دهد در بازی هایش آزمایش های علمی می کند کودک توانایی ذهنی و عقلانی حل مسئله و تلاشگری در بازی را دارد. بازی های کودک دارای یک سناریو و داستان خاص می شود.

بازی های اجتماعی و بازی های جسمانی و بازی با اسباب بازی ها به یک اندازه برای کودک مهم و جذاب هستند.




هر کودکی به روش و زمان منحصر به فرد خود به توانایی های رشد و توسعه دست پیدا می کند. موارد ذکر شده در این وب سایت تنها به عنوان یک راهنما ارایه شده است. در صورت داشتن هرگونه سوال لطفا با مشاور کودک خود تماس بگیرید.




انواع اسباب بازی مناسب این گروه


مهارت های حرکتی ظریف و دقیق، عامل مهمی در مهارت های دستی کودکان هستند. کودکان برای خوب نوشتن و مداد در دست گرفتن و همه ی کارهای مهم دیگری که در طول زندگی انجام می دهند نیاز به ماهر شدن در مهارت های دستی دارند.


 این مهارت ها در طول دوران کودکی و در بازی های روزمره به وجود می آیند و رشد می کنند.

.

 شاید بزرگسالان زیادی را دیده باشید که نمی توانند کار های ظریف را انجام دهند. مثل فردی که نمی تواند وسایل خودش را (که نیاز به تعمیرات اساسی ندارند) دستکاری و تعمیر کند، فردی که حتی نمی تواند به خوبی اتاق، خانه و یا محل زندگی خود را تمیز  کند و بسیاری مثال های دیگر که یا به طور حتم دیده و یا شنیده اید و یا احتمالا خودتان هم با آن درگیر باشید.


 این افراد مهارت های حرکتی خام و غیر ماهرانه ای دارند. مهارت هایی که خیلی ساده در کودکی قابل ایجاد و پرورش هستند. 
بنابراین باید ضرورت تلاش و کمک به کودک برای کسب مهارت های حرکتی ظریف را متوجه شده باشد.


 رشد و آموزش در سالهای کودک در همه ی حیطه ها و نه فقط در مورد رشد حرکتی ظریف کودکان، موجب یادگیری بیشتر و موفقیت کودک در همه ی حیطه های زندگی اش خواهد شد.

 کودکان جستجوگر و تلاشگر اند و با در اختیار داشتن اسباب بازی ها و  لوازم مناسب خودشان برای رشد خود اقدام می کنند.

 اسباب بازی هایی که در این دسته پیشنهاد می گردد، علاوه بر سایر فوایدی که دارند، به ایجاد و پرورش مهارت های حرکتی ظریف در کودکان کمک زیادی می کند.

هوش ریاضی یکی از انواع هوش است. افرادی که در این هوش قوی هستند دارای مهارت های حل مسأله ، طبقه بندی اطلاعات ، کار کردن با مفاهیم انتزاعی ، توانایی استدلال کردن ، انجام محاسبات پیچیده ی ریاضیات و کار کردن با شکل های هندسی می باشند.


 هر چند هوش تا حد زیادی یک توانایی ذاتی است اما این توانایی ذاتی باید زمینه ی مناسبی برای رشد و بروز پیدا کند. کودک باید وسایل و لوازم و اسباب بازی های مفید برای این زمینه در اختیار داشته باشد.


توصیه های کلی برای پرورش این نوع هوش را می توان در این موارد خلاصه کرد: 
از کودک بخواهید هنگام بازی با انواع اسباب بازی هایش آنها را به روش های مختلف طبقه بندی کند. مثلا بر اساس رنگ، اندازه و ...کنجکاوی یکی از مهمترین علامت های هوش بالای کودک می باشد. به کنجکاوی های کودک پاسخ مناسب بدهید و خودتان نیز کنجکاوی او را تحریک کنید. اسباب بازی های مناسب و هدفمند برای کودک تهیه کنید.

بگذارید کودک هنگام بازی با وسایلی مانند اشکال هندسی و یا پازل ها و ... تلاش و آزمایش و خطا کند. راه حل ها و روش های صحیح بازی را در اختیار او قرار ندهید تا او بتواند تلاش کند و روابط بین امور را درک کند.

دریانورد،مجسمه ساز، هنرمند تجسمی، مخترع، کاشف، معمار، طراح داخلی، مکانیک، مهندس همه دارای هوش دیداری - فضاییبالایی هستند.


 علاوه بر اینکه هر کودک دارای توانایی های ذاتی خاصی می باشد اما والدین هم می توانند با در اختیار گذاشتن وسایل مناسب و تشویق های هدفمند به پیشرفت مهارت های ذاتی کودک کمک زیادی بکنند.


 در نوزادی باید کودک را در معرض دیدن انواع تصاویر و منظره ها قرار داد. کتابجه هایی که برای تقویت هوش نوزادان هستند برای پرورش این هوش مناسب هستند.


 نقاشی و طراحی کردن روشی است که مستقیما بر پرورش این هوش تاثیر می گذارد. رانندگی کردن ماهرانه و توانایی تشخیص فواصل و مسیر های مناسب در بزرگسالان نیازمند هوش فضایی بالاست.

.

* به این ترتیب اسباب بازی هایی که رانندگی کردن و مسیر یابی را در خود دارند مثل ماشین شارژی ها و دوچرخه و ... هم به تقویت این هوش از کودکی کمک می کنند.


 اسباب بازی هایی که دارای تصاویر و نقشه هستند و اصطلاحا بازی های استراتژیک نامیده می شوند به آزمون کردن و پرورش دادن این هوش می پردازند.


 سعی کنید وقتی کودک دارد پازل بازی می کند راه حل ها را در اختیار او قرار ندهید. به همین ترتیب در مورد سایر بازی های کودک باید صبور باشید تا کودک بتواند خودش تلاش کرده و به منطق روابطی که در بازی است دست پیدا کند.


بخشی از اسباب بازی هایی که می توانند به شما این فرصت را بدهند تا هوش دیداری فضایی کودک را به چشم ببینید و آن را پرورش دهید در این بخش معرفی شده اند.

داشتن مهارت های اجرایی سطح بالا یکی از عوامل موفقیت هر فرد در زندگی است.


 افرادی که میتوانند به خوبی برنامه ریزی کنند و کارهایی که میخواهند انجام دهند را الویت بندی کنند و زمانی که در اختیار دارند را به خوبی مدیریت کنند، حتما موفق تر، آرام تر و شاد ترند! کودکی زمانی است که این مهارت ها یاد گرفته و پرورش داده می شوند. بازی ها و اسباب بازی های زیادی هستند که می توانند مهارت های مهم اجرایی که شامل برنامه ریزی و اولویت بندی، سازمان دهی، مدیریت زمان، حافظه فعال، باز داری از پاسخ و ... است را پرورش دهند.


 اگر شما به عنوان والدین کودک و کسی که بازی های او را تماشا میکنید و گاهی با او همبازی میشوید فواید اسباب بازی های خاصی را بدانید می توانید به کودک کمک و راهنمایی کنید تا بهترین استفاده را از بازی ها و اسباب بازی هایی که در اختیار دارد ببرد.


اسباب بازی های این دسته به کودکان کمک می کنند که سازمان دهی کنند، الویت بندی و برنامه ریزی کنند و از حافظه فعال خود به خوبی استفاده کنند.

برنامه ریزی و الویت بندی یکی از مهارت های اجرایی و مهارتی است که کودک خیلی زود به آن نیاز پیدا میکند و این نیاز تا آخر عمر همراه او خواهد ماند.
شاید تعداد خیلی کمی از ما برای برنامه ریزی کردن آموزش دیده و یا تمرین کرده باشیم.


 با تمام فعالیت های روزانه و اسباب بازی ها میتوان برنامه ریزی کردن را در کودک تقویت کرد.
برنامه ریزی میتواند به سادگی این باشد که ما بدانیم اول باید کدام کار را انجام دهیم و سپس سراغ کار بعدی برویم.
با این تعریف، از این به بعد وقتی کودک شروع به انجام هر فعالیتی میکند(باتوجه به اینکه فعالیت غالب کودک بازی است) کنارش بنشینید و از او بپرسید "اول باید چه کار کنیم؟"


 توانایی ذهنی کودک را جدی بگیرید. کودک در دوسالگی میتواند فکر کند و پاسخ این سوال شما را بدهد.
هر اسباب بازی ای که بازی کردن با آن شامل چند مرحله و قسمت باشد میتواند به شما در این آموزش کمک کند.
در طول روز فعالیت های زیادی وجود دارد که نیتواتید انجام دهید. وقتی میخواهید غذایی بپزید از کودک بپرسید.اول باید چه کار کنم؟


 هم در پاسخ دادن کودک را حمایت و راهنمایی کنید و هم اجازه بدهید تا فکر کند و اشتباه کند.

فردی که هوش زبانی بالایی- کلامی دارد و به اصطلاح در این حیطه از هوش، با هوش است، مهارت های شنیداری کاملی دارد و توانایی بالایی در استفاده از کلمات و عبارات و به طور کلی زبان دارد. کودکی که در این حیطه از هوش توانمند است ممکن است در آینده نویسنده، سیاست مدار  و یا مشاور شود.


 برای مطالعه ی بیشتر در این زمینه می توانید مقالات بخش هوش و یا مقاله ی مربوط به هوش کلامی را مطالعه کنید.

 برای تقویت هوش زبانی برای کودک بزرگتر از ٥ سال در جریان بازی ها از کودک سوال بپرسید و برای پاسخ هایی که کودک می دهد منتظر بمانید و صبور باشید. کودک به این ترتیب برای استفاده و توسعه ی مهارت های زبانی خود هم انگیزه پیدا می کند و هم احساس خوبی برای بیان آنها خواهد داشت. تعداد لغاتی که کودک بلد است باید بسیار زیاد باشد.


 اسباب بازی ها و وسایل بسیار زیادی هستند که به شما برای این کار کمک می کنند. کودک باید برای استفاده از زبان و پرورش هوش زبانی خود به صورت آشکار و ناآشکار تشویق شود. این دسته از اسباب بازی ها در این کار به شما کمک می کنند.


 برای کودک کتاب های داستان و شعر بخوانید. علاقه مند کردن کودک به کتاب و کتاب خوانی را باید با تعریف کردن داستان برای او شروع کنید.  با کلمات بازی کنید. بازی هایی مانند هدبند و پانتومیم به شما بسیار کمک می کنند. با کودک حرف بزنید و شوخی کنید. مثل حرف هایی که با دوستانتان میزنید!


 "امروز که تو مدرسه بودی دستم سوخت. بیا ببین! بعدشم رفتم اینا رو خریدم. ببین این میوه ها بهترن یا اونایی که هفته پیش گرفتم"  تصور کنید که کودک چقدر برای حرف زدن با شما انگیزه پیدا خواهد کرد نسبت به زمانی که پس از بازگشت از مدرسه و یا مهدکودک مدام از تکالیف و کارهایی که در طول روز انجاک داده است بپرسید! احتمالا تجربه دارید که کودک مقاومت می کند و چیزی برای شما تعریف نمی کند!

حافظه ی ما، یعنی قسمتی از مغز که تمام آموخته ها، خاطرات، و تمام آن چیزی که ما به عنوان یک انسان داریم را در خود نگه میدارد، دارای قسمت ها و کارکردهای مختلفی است.


 یکی از این کارکردهای مهم که در اصطلاح علمی به آن حافظه فعال یا حافظه کاری میگوییم، مسئول کمک کردن به ما در طول انجام تکالیف است. به این صورت که وقتی داریم کاری انجام می دهیم اطلاعات مربوط به همان کار و سایر اطلاعاتی که در ذهن داریم و مربوط به همان کار است، در این مخزن نگه داری میشوند. این مخزن که نیاز به تقویت شدن دارد و ما باید در استفاده از آن ماهر شویم به همه ی ما کمک میکند که در انجام کار ها(شغلی، خانوادگی، تحصیلی) با سرعت و دقت بیشتری عمل کنیم.


 از کارت های دید آموز در بازی های حافظه ای استفاده کنید(کارت ها را برگردانید و از کودک بخواهید به یاد بیاورد که کارت سمت چپی/ راستی مربوط به چه عکسی بود)

بازی هایی مانند پانتومیم، بازی هد بند و انواع بازی های فکری مثل فکر و بکر و .... همه به تقویت این مهارت کمک میکنند. البته به یاد داشته باشید که در بازی با این اسباب بازی ها، اگراز فواید آن آگاهی داشته باشید بهتر میتوانید به اهداف آموزشی و تقویتی تان برسید.


 مثلا وقتی با کودک بازی هد بند را بازی میکنید و او در مورد حدس زدن عکسی که روی سر شما قرار دارد سوال های تکراری میپرسد، به او تذکر بدهید که باید سوالاتی کهقبلا پرسیده را در ذهنش نگه دارد و بر اساس آنها بقیه ی سوال هارا بپرسد!


 خودتان میتوانید قضاوت کنید که کودکی که کودکی که ای مهارت را به دست بیاورد چه عملکرد بهتری در تکالیف ریاضی و مدرسه ای خواهد داشت...

داشتن هوش میان فردی و یا هوش اجتماعی بالا به همه ی ما کمک می کند که در جامعه؛ محل کار و در خانواده و هر نوع ارتباطی که با انسان ها داریم موفق عمل کنیم.

 هر چند برخی از افراد به طور ذاتی بیشتر از دیگران از این هوش بهره مند هستند اما نمی توان برای پرورش دادن آن در کودک خودمان تلاش نکنیم. چرا که بخش مهمی از توانایی های کودک در جامعه با استفاده از این هوش بروز پیدا خواهد کرد.


 بهترین راه این است که شما و همسرتان هر دو با کودک بازی کنید. اگر فرزند دیگری هم دارید  سعی کنید هر هفته حداقل یکی دوبازی گروهی انجام بدهید. اسباب بازی های زیادی وجود دارند که برای انجام بازی های گروهی و خانوادگی به شما کمک می کنند. کودک را تشویق کنید تا بازی هایی انجام دهد که در آنها نقش بزرگسالان را بازی می کند.


تشویق شما در این زمینه خیلی ساده اتفاق می افتد: چرا که کودک خود این بازی ها را هر روز انجام می دهد. کافی است که هنگام بازی هایش به او نخندید، او را قضاوت نکنید و یا برای نقش هایی که به عهده می گیرد او را سرزنش نکنید. علاوه بر این برای اینکه از سایر کارهایی که می توانید برای رشد و پرورش هوش میان فردی کودکتان انجام دهید آگاه شوید می توانید به بخش مقالات مراجعه کنید.


پیشنهاداتی برای اسباب بازی های مفید:
عروسک های نمایشی و انگشتی و خانه های عروسکی و  ست های آشپزخانه، برای انجام بازی های نمایشی و بازی نقش بزرگسالان

حتما با داشتن کودکی خردسال تا به حال دریافته اید که ابزار ها و وسایلی که ما بزرگسالان استفاده میکنیم چه جذابیتی برای کودک دارد.


 او دلش میخواهد آچاری که پدرش با آن چیزی را در خانه تعمیر کرده است را در دست بگیرد و با ماشین لباس شویی و جاروبرقی کار کند و مثل دکتری که هفته ی پیش، او را معاینه کرده عروسک هایش را معاینه کند.


همه ی ما از این علاقه ی کودک آگاهیم....بعضی از ما به کودک اجازه میدهیم با وسایلی که میخواهد کار کند و گاهی هم از شیوه ی استفاده اش عصبی میشویم و بر سر کودک فریاد میزنیم و بعضی دیگر با تهیه ی وسایلی که کودک بیش از بقیه به آنها علاقه مند است، نیاز کودک به بازی کردن نقش های ما بزرگسالان را ارضا میکنیم و بدون فریاد شدن و یا خراب شدن وسایل خانه مان و ایجاد خطر برای کودکمان، تخیلات او را تقویت میکنیم.


 کودکان با انجام این بازی ها احساس توانمد بودن میکنند و تخیلات و افکارشان را به ظهور میرسانند.







اسباب بازی مناسب گروه سنی: