اهمیت مهد کودک



بسیاری از والدین با شنیدن اسم مهدکودک یاد پدر و مادر های  کارمند می‌افتند و فکر می‌کنند آنجا جایی است که می‌توانند کودکشان را برای چند ساعت به افرادی دیگر بسپارند و خودشان به کار هایشان برسند. اما می توان گفت مهدکودک فقط و فقط  برای سرپرستی کودکان نیست بلکه برای آموزش و اجتماعی شدن کودکان بسیار مفید است. 

  • بهتر است کودکان تا پایان 2 سالگی در محیط خانواده و نزد والدین خود باشند. تا احساس امنیت روانی اولیه و وابستگی‌های عاطفی به صورت صحیح و طبیعی در خانواده شکل گیرد. ولی بعد  از 2سالگی کودکان نیازمند تجربه‌های اجتماعی هستد، ارتباط با همسالان و آموختن بسیاری از مفاهیم را می‌توان از طریق اجتماع و همسالان برای کودکان مهیا کرد.
  • از معیارهای لازم و ضروری برای یک مهدکودک خوب رشد اجتماعی کودک، نحوه ارتباط او با دیگران و یادگیری زبان و درک مفاهیم کلامی و غیرکلامی ، نظم و انضباط و آموزش مطالب به صورت منظم و روش‌مند در جمع و به صورت گروهی آموخته می‌شود.

به طور کلی کودکان در این مرحله برای سال‌های بعد اماده می شوند ، چون که باید ساعت‌های بیشتری را از خانه دور باشد

 

بچه‌ها خیلی وقت‌ها، تمایلی برای رفتن به مهد کودک ندارند؛ دراین مواقع باید چه کار کرد؟

گاهی برخی کودکان در روزهای اول، رفتن به مهد را دوست ندارند و بی‌تابی‌ها و اضطراب‌های زیادی از خود بروز می‌دهند ولی اگر مربیان مجرب در مهد کودک باشند و همکاری خوبی بین والدین و مربیان وجود داشته باشد، محیط مهدکودک می‌تواند از جذابیت های خاصی برای کودک برخوردار باشد.

 

برای علاقه‌مند کردن کودکان به مهد باید از روش‌هایی علمی، تخصصی و خالی از هر گونه تهدید و ترس استفاده کرد.

مربیان مهد باید بتوانند به عنوان جایگزین مادر، امنیت و آرامش لازم را به کودک بدهند چون کودکان هم مثل بزرگسالان دارای شخصیت، رفتار و منش‌های متفاوتی است. بنابراین مهدکودک باید بتواند رفتارهای درست کودک را تشویق و رفتارهای نادرست آنها را اصلاح کند و در جهت رشد طبیعی و هنجار کودکان در زمینه‌های جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی قدم بردارد.

 

برخی کودکان در ابتدای رفتن به مهد کودک قدری اظهار ناراحتی می‌کنند و نگران هستند (گریه می‌کنند) در چنین صورتی با کمک مربیان و روش‌های صحیح رفتار درمانی می‌توان این کودکان را آماده کرد و آنها را راضی کرد که چند ساعتی از مادر خود دور باشند. رفتن کودکان به مهد کودک بسیار مهم و در مراحل رشد کودک بسیار موثر است و او را برای ورود به دبستان آماده می‌سازد. آموزش‌های رسمی و غیررسمی که برایشان در نظر گرفته شده به رشد اجتماعی و مهارت‌های حرکتی آنها کمک بسیار زیادی خواهد کرد.

آیا ضرورت دارد که کودکان به مهد کودک (آمادگی) بروند؟

بهتر است که کودکان زیر 2سال در محیط خانواده و در کنار مادر به سر ببرند چونکه امنیت خاطر و پیوندهای عاطفی برای شکل‌گیری شخصیت کودک بسیار با اهمیت است  و می‌توان به خوبی رشد کند ولی  اگر شرایط مادر به گونه‌ای باشد که نتواند از فرزندش در کنار خود و در خانه نگهداری کند، می‌تواند بعد از دو سالگی فرزندش را به مهد کودک بفرستد. باید به شرایط مهدکودک توجه کرد تا بدانیم کدام مهدکودک و با چه ویژگی‌هایی برای کودک مناسب است.

 

باید درباره مهدکودک فرزندمان تحقیق جدی کنیم:

در مهد کودک، مربیان وظیفه بسیار مهمی به عهده دارند چون نقش جانشین مادر را ایفا می‌کنند ، مربی باید بتواند اضطراب کودک را کاهش دهد و به او امنیت بدهد و کودک را بتواند کنترل کند.

 

بنابراین ضروری است درباره شخصیت و نحوه رفتار مربیان تحقیق کنیم تا چه حدی قادر اند نقش جایگزین مادر را ایفا کنند.

ویژگی‌های لازم مهد کودکی :

تنها از کودک نگهداری نکند بلکه به نیازهای کودک نیز توجه داشته باشند

رشد کودک و شرایط فردی او را در نظر بگیرد

 درباره برنامه خواب، بازی، تغذیه، استراحت کافی و فعالیت‌هایی که مناسب سن کودک است و تدابیر لازم به درستی فکر کرده باشند و به آنها عمل کنند.

محیط امنی برای کودکان ایجاد کند.

چه اهمیتی دارد که فرزندمان را به مهدکودک بفرستیم ؟

تحقیقات نشان داده است کودکانی که به مهد کودک رفته‌اند، در مقایسه با کودکانی که به مهد کودک نرفته‌اند، از واژگان بیشتری استفاده می‌‌کنند و نحوه ارتباط‌شان با دیگران بهتر و راحت تر است، بنابراین می توان گفت که یک مهدکودک خوب با معیارهای بهداشتی و تربیتی‌ قابل قبول تاثیر زیادی در رشد روانی کودکان دارد.

کودکانی که به مهدکودک می‌روند زمینه رشد اجتماعی‌شان فراهم می‌شود و در تعاملات اجتماعی شکل می‌گیرند. رفتارهایی که کودکان درخانه آنها را نیاموخته است ولی در  جای به نام مهدکودک آنهارو می‌آموزد. رفتارهای منفی یا رفتارهایی که چندان جامعه‌پسند نیستند، در مهدکودک کم‌رنگ تر خواهند شد.

 

کودکان مجموعه‌ای از رفتارها و اطلاعات مفیدی را در مهدکودک می‌آموزند و رفتارهای بدی که آموخته‌اند در مهدکودک با روش‌های خاصی که وجود دارد، کمتر می‌شود. رشد کلامی در مهد کودک اهمیت زیادی دارد.

 

والدین باید چه نکاتی را رعایت کنند نسبت به کودکشان؟

والدین باید فرزندشان را به موقع از مهدکودک تحویل بگیرند.

اگر کودکی در مهد کودک چشم به راه آمدن والدین  خود باشد، دچار نوعی هیجان می‌شود که برایش بسیار آزاردهنده ‌است و شاید به این فکر کند که اورا فراموش‌ کرده‌اند و دیگر دنبال او نخواهند آمد. این نگرانی کودک بسیار با اهمیت است و باید از بروز آن حتما جلوگیری شود. پس کودک را به موقع به مهد ببریم و به موقع  دونبال کودک برویم.

 

 

 

 به کودکانی سوالات زیادی درباره مدرسه می‌پرسند چه باید گفت؟

این کودکان هنگام صحبت با والدینشان دوست دارند بدانند که مدرسه چطور جایی است و چه عواملی و عناصری در آنجا وجود دارد، به ویژه اگر خواهر یا برادری داشته باشند که به مدرسه می‌رود و شاهد رفت و آمد آنها به مدرسه باشند. در پاسخ به آنها، والدین معمولا مدرسه را به طور اغراق‌آمیزی عالی و محلی برای تفریح و بازی و دوست‌یابی و درس خواندن توصیف می‌کنند. گر چه تمام این موارد کم و بیش درباره مدرسه صادق است ولی غیر از اینها چیزهای دیگری هم وجود دارد که باید کودکانمان را برای آنها آماده کنیم.

مثلا کودکی 7 ساله که برای اولین بار وارد مدرسه می شود در بدو ورود همان تصوراتی را خواهد داشت که مادر برای او قبلا توضیح داده است، ( مدرسه را مکانی بسیار خوب و دوست‌داشتنی می‌داند که همه درآن شاد و خوشحال هستند.)

اما در اولین روز ورود می‌بیند که مثلا دو کودک هم‌سن و سال خودش در گوشه‌ای ایستاده‌اند و گریه می‌کنند و مادرشان را می‌خواهند یا .... .

 

فرزند ما قبلا اینها را یاد نگرفته و به او گفته نشده که چنین مواردی هم در مدرسه وجود دارد. کودک ما تصور بسیار مطلوبی از مدرسه در ذهن خود داشته است اما حالا او با مواردی مواجه می‌شود که از نظرش چندان مطلوب نیست و یا در مورد فضا، ‌سالن‌ها، کلاس‌، سرویس بهداشتی، محل آبخوری بچه‌ها و شلوغی ‌ها تصور دیگری دارد چون هیچ یک را قبلا ندیده است و تجربه نکرده است. این تصورات با واقعیت‌ها متفاوت و برای کودک بسیار ناراحت کننده است.

 

 

در این صورت وظیفه والدین چیست؟

بهتر است که برای آماده‌سازی کودکان قبل از ورود رسمی به محیط مدرسه، آنچه را در مدرسه اتفاق می افتد برای آنها شرح دهیم. خوب است اگر یک روز قبل از شروع سال تحصیلی دانش‌آموزان سال اول به همان مدرسه‌ای که ثبت نام کرده‌اند بروند و بتوانند همراه مادر خود از محل مدرسه، کلاس‌ها، سرویس بهداشتی ‌ها و حیاط مدرسه دیدن کنند و محیط مدرسه را از نزدیک ببینند و حتی اگر ممکن است با آموزگاران خود آشنا شوند.

 گردآورنده نسیم اراسته - کارشناس ارشد بالینی






بازگشت به گروه مهدکودک و خانه بازی  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد اهمیت مهد کودک :



سایر نظرات :

نظری ثبت نشده است.